COVID-19 Omicron varyantları mutasyona uğramaya devam ediyor, ancak yeni ve yoğun şekilde yayılan Omicron varyantları, önceki varyantlardan farklı semptomlara neden oluyor mu?

Kategori: COVID-19

Birleşik Krallıkta 1 Ekim 2022-7 Ocak 2023 COVID testi pozitif olanlar tarafından bildirilen en önemli semptomlar sırasıyla şunlardır:

  1. boğaz ağrısı
  2. burun akıntısı
  3. burun tıkanıklığı
  4. hapşırma
  5. kuru öksürük
  6. baş ağrısı
  7. balgamlı öksürük
  8. sesin boğuklaşması
  9. kas ağrıları
  10. koku alma duyusunda değişiklik

Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC-Centers for Disease Control and Prevention) sitesinde en son 26 Ekim 2022’de güncellenmiş olan olası geleneksel semptomlar ise aşağıdakileri içermektedir.

Ateş veya titreme

Öksürük

Nefes darlığı veya nefes almada zorluk

Yorgunluk

Kas veya vücut ağrıları

Baş ağrısı

Yeni tat veya koku kaybı

Boğaz ağrısı

Tıkanıklık veya burun akıntısı

Mide bulantısı ya da kusma

İshal

Bu listeler olası tüm semptomları içermez. Semptomlar bölgesel yeni  COVID-19 varyantlarına  ve aşılama durumuna göre değişiklik gösterebilir. Yaşlı yetişkinler ve kalp veya akciğer hastalığı veya diyabet gibi altta yatan tıbbi durumları olan kişilerin COVID-19 a bağlı ciddi semptom ve bulgularla hastalanma riski daha yüksektir.

Ateş, yorgunluk, tat ve koku kaybı

Koku kaybı (anosmi), yorgunluk, nefes darlığı ve ateş gibi önceden "geleneksel" olarak görülen semptomların bugünlerde çok daha az yaygın olduğu dikkati çekmektedir.

Yaygın belirtiler listesinde anozmi 14. sırada, nefes darlığı 16. sırada yer almaktadır. Anosmi, eskiden COVID-19'un önemli bir göstergesiydi, ancak şimdi bu hastalığa sahip kişilerin yalnızca yaklaşık %16'sı bunu yaşadığı bildirilmektedir. Benzer şekilde yorgunluk, ishal gibi semptomların yine son varyantlarla olan enfeksiyonlarda ilk 10 semptom arasında yer almadığı dikkat çekmektedir.

Herhangi bir semptomum olursa ne yapmalıyım?

Boğazınız ağrımaya başlarsa, daha sık hapşırmaya başlarsanız veya COVID-19 ile bağlantılı başka bir semptomla yeni hastalanırsanız, en iyi fikir evde dinlenmek ve test yaptırmaktır.

Bu, özellikle hastalığa yakalanma riski daha yüksek olan kişilerle yaşıyorsanız veya birlikte çalışıyorsanız önemlidir.

Hapşırma, virüslerin yayılmasının önemli bir yoludur. Damlacıkların yayılmasını en aza indirmek için tüm öksürme ve hapşırmalarınızı bir mendille veya dirseğinizin iç kısmıyla kapatmaya çalışın. Ve ellerinizi yıkayana kadar gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.

COVID-19 aşısı olmuş olsanız da, hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizdekilerin - ailenizin, iş yerinizin ve toplumunuzun sağlığını korumak için maskae, mesafe, el hijyeni gibi genel tedbirlere uymanız önemlidir.

Kaynaklar

https://joinzoe.com/learn/covid-new-top-10-covid-symptoms

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html

https://www.youtube.com/watch?v=fW-X-j9S1_g


Hatırlatma Dozlarının Etkisi Nedir? Farklı Aşıları Kullanabilir Miyim?

Kategori: COVID-19 AŞILARI

Hatırlatıcı doz önemlidir. Nötralize edici humoral antikorları yükseltir. Bu etki farklı aşılarda olduğu zaman daha etkin olduğu gözlemlenmektedir. Kaynak: https://youtu.be/fquCIGleNqc


Yeni Omicron Varyantından Koruyan Aşılar Geliyor, Bekleyelim mi?

Kategori: COVID-19 AŞILARI

Hatırlatma dozu için Omicron’a karşı bağışıklık sağlayacak yeni aşı hazırlanıyor. Hatta İngiltere’de kabul gören ve rutin uygulamada kullanılacak bir aşı da var. Ancak imkanı olan yeni aşıyı beklemeden geçerliliği kanıtlanmış olan aşılardan biri ile hatırlatma dozunun olunması önemlidir.


Tedbirler 1 hafta evvel alınmaya başlandı, hâlbuki Omicron varyantının en az Kasım başından beri bölgede var olduğu belirlendi ise Bu dönemde Güney Afrika’dan ülkemize gelenleri takip edebiliyor muyuz?

Kategori: COVID-19 OMİCRON (B.1.1.529) VARYANTI

T.C. İçişleri Bakanlığı İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan, SARS-CoV2 salgınıyla mücadelede kapsamında Güney Afrika Cumhuriyeti’nden ülkemize seyahatlere ilişkin tedbirler 1 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir; 

Güney Afrika’dan Türkiye’ye gerçekleştirilecek tüm doğrudan Yolcu uçuşları yeni bir karara kadar durdurulmuştur. Doğrudan uçuşlara yalnızca transit yolcular kabul edilebilecektir. Güney Afrika’dan Türkiye’ye üçüncü bir ülkeden aktarmayla seyahat etme imkânı vardır.

Türkiye’ye seyahatlerinden önceki 14 gün içinde Güney Afrika’da bulunmuş olan 6 yaş ve üstü yolcuların uçuşa kabul edilebilmeleri için Türkiye’ye girişlerinden önceki 72 saat içerisinde SARS-Cov-2 PCR NEGATİF test sonucunu ibraz etmeleri beklenmektedir.

Türkiye’ye varan yolcular, Valiliklerce belirlenen merkezlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacaklar, 14. günün sonunda yeniden test olarak sonucun NEGATİF gelmesi durumunda karantinayı sona erdirebileceklerdir. COVID19 belirtisi gösteren ve PCR test sonucu POZİTİF çıkan yolcular test tarihinden itibaren 14 gün süreyle izolasyona alınacak, 14. günün sonunda yapılacak testin sonucu negatif çıkarsa izolasyon süreci sona erdirilecektir. İzolasyon sürecinde Sağlık Bakanlığımızın COVID-19Yönergesi çerçevesinde sağlık hizmeti sağlanacaktır.


PCR tanı testleri bu varyanta karşıda duyarlı sonuç veriyor, Üç gen bölgesi taramanın iki gen bölgesi taramaya avantajı var mı, varsa nelerdir?

Kategori: COVID-19 OMİCRON (B.1.1.529) VARYANTI

Bir tür varyantı teşhis etmek için özel olarak oluşturulmuş COVID-19 PCR testi yoktur. Bir COVID-19 örneğinin hangi varyantı içerdiğini bulmak için genomik dizileme adı verilen daha yoğun emek ve zaman alan bir test gerekir.

COVID-19 PCR testleri, hangi varyant olursa olsun bireylerin COVID-19 ile enfekte olup olmadığını anlamamızı sağlar çünkü varyantlarda değişen bölgeleri değil daha az değiştiği gen bölgelerini tararlar. Ne kadar çok genomik alan taranırsa virüsü yakalama ve tanı koyma şansı artar.


Geri1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10İleri
1 ile 5 arası (Toplam 150 soru)