Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Meksika'da laboratuvarca doğrulanmış ilk ölümcül insan kuş gribi A (H5N2) vakasını doğruladı.
Kuş gribi A (H5N2) daha önce yalnızca kuşlarda rapor edilmişti.
23 Mayıs'ta Meksikalı sağlık yetkilileri, Mexico City'de hastaneye kaldırılan 59 yaşındaki bir hastada H5N2 kuş gribi vakasını doğruladı. Bu, küresel olarak rapor edilen, influenza A(H5N2) virüsüyle enfekte olan ilk laboratuvar onaylı insan vakasıydı.
Açıklamaya göre, altta yatan sağlık sorunları olan hastada ateş, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı ve genel halsizlik 17 Nisan'da başladı. 24 Nisan'da hastaneye başvuran hasta komplikasyonlar nedeniyle aynı gün hayatını kaybetmiş.
DSÖ, bu vakada virüse maruz kalmanın kaynağının şu anda bilinmemesine rağmen, Meksika'daki kümes hayvanlarında A(H5N2) virüslerinin rapor edildiğini ama bu virüsün genel nüfusa yönelik mevcut riskinin düşük olduğunu söyledi.
Kuş gribi virüsü, 2020'den bu yana birçok ülkede daha fazla hayvan türü arasında yayılıyor. Mart ayında ABD'deki süt sığırlarında H5N1 türü tespit edildi ve o zamandan bu yana en az üç kişiye (tümü enfekte ineklerin bulunduğu çiftliklerde çalışan işçilere) kuş gribi teşhisi konuldu.
Son birkaç yıldır yeni kuş gribi enfeksiyonlarının ortaya çıkması büyük endişelere yol açmaktadır. Şu anda üzerinde en çok durulan tipler H7N9, H7N7 ve H5N2’dir. H5N2 influenza virüsü kuşlarda enfeksiyona neden olabilen yüksek derecede patojenik kuş gribi virüslerdir. Bu virüsler, enfekte kümes hayvanlarında ciddi hastalıklara ve yüksek ölüm oranlarına neden olur. Tavuklarda genellikle 48 saat içinde %90-100'e kadar ölüm oranıyla birden fazla iç organı etkileyen hastalığa neden olabilir. Ancak ördekler gibi bazı kuşlar herhangi bir hastalık belirtisi olmadan da virüs taşıyabilir. Virüsü taşıyan yabani kuşlar göç ettikçe virüsün coğrafi olarak daha fazla yayılmasına neden olabilir.
Tipik olarak yalnızca kuşları enfekte eden influenza A virüs alt tipleri ile kuşları ve insanları enfekte edebilen alt tipleri arasında genetik ve antijenik farklılıklar vardır. Normalde bu virüslerin insanlara bulaşması durumunda hastalığın ciddi seyretmesi beklenmez.
İnsan H5N2 kuş gribi tartışmalı bir konudur. H5N2 kuş gribinin insanlarda gözlemlendiğine dair ilk rapor 2005 yılında Japonya'dan gelmişti. Tavuklar arasında büyük bir H5N2 kuş gribi salgını meydana gelmiş ve ardından insanlarda H5N2 influenza virüsü enfeksiyonu olasılığına dair bazı raporlar sunulmuştur. Kanatlılarda H5N2 salgınının görüldüğü çiftliklerde çalışan işçilerde seropozitiflik rapor edilmiştir. Bununla birlikte seropozitif olgularda influenza semptomu yoktu.
2013 yılında Nijerya'da hem hayvanlara maruz kalan hem de hayvanlara maruz kalmayan kişiler arasında seropozitifliği bildirmiş ve “insanlara ara sıra virüs bulaşması” olasılığından bahsedilmişti.
H5N2 virüsünün kuşlardan memelilere çapraz tür enfeksiyonu domuzlarda zaten doğrulanmıştır ve insanlar için oldukça öldürücü olabilecek yeni H5N2 virüsüne neden olacak daha fazla genetik yeniden düzenleme olasılığı da ileri sürülmekteydi. Açıklanan bu vaka ile birlikte hiç şüphe yok ki, insanlarda ortaya çıkması muhtemel H5N2 kuş gribi konusunda özel ilgi ve uygun gözetim gerekliliği aşikardır.