AKUT HEPATİT VE TANI ALGORİTMASI

Mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 20 ülkede 228 çocukta şiddetli akut hepatit vakası rapor edildiğini açıkladı. Klinisyenler, epidemiyologlar ve laboratuvar uzmanları, etkilenen çocuklarda ciddi karaciğer iltihabına neyin neden olduğunu ve nasıl önleneceğine dair cevaplar ararken, hepatitin nedenlerini ve tanıda hangi testlerin yapılması gerektiğini hatırlamak yardımcı olabilir.

Akut hepatit genellikle kendi kendini sınırlayan karaciğer iltihabı olarak yorumlanır.

  • Seyahat öyküsü, aile temasları, kan nakli, ilaç kullanımı, dövmeler, vücut piercingi, doğum yeri ve aşı bilgisi ayırıcı tanıda yardımcı olacaktır.
  • İlaç kullanımına bağlı hepatit önemlidir. Etkenin uzaklaştırılması ve/vaya varsa panzehirle tedavi fulminan hepatiti önleyebilir.
  • Çoğu akut hepatit vakası destekleyici tedaviyle haftalar içinde düzelirken bazı vakalarda kronikleşebilir.
  •    

Akut hepatit vakalarının çoğuna viral hepatit neden olur. Pnömoni gibi sistemik enfeksiyonlar da spesifik olmayan ve reaktif hepatitlerle ilişkilidir.İlaçlar, vasküler anormallikler, metabolik bozukluk, otoimmünite, gebelik ve kardiyojenik şok ve metabolik bozukluk gibi sistemik hastalıklarla ilişkilidir.

Akut hepatit ile başvuran bir hastanın değerlendirilmesi için bir tanı algoritması önerilmektedir. Hamilelik, aşırı dozda parasetamol öyküsü veya yakın zamanda ilaç kullanımı gibi başlangıçta bariz ipuçları olabilir. Viral hepatitin yaygın nedenleri için seroloji ve parasetamol seviyesi ilk araştırmalar olarak istenmelidir. Bir neden belirlenemezse, daha az yaygın olan diğer nedenlerin dikkate alınması ve karaciğer biyopsisi gerekebilir.

DSÖ’nün takibe aldığı etiyolojisi bilinmeyen hepatit vakalarında kesin olmamakla beraber adenovirusun etken olabileceği düşünülmektedir. Adenovirüs şimdiye kadar hepatit algoritmasında taranan bir virüs değildi. Ama eğer suçlu o ise PCR yöntemi ile taranması tanıda destek olacaktır.

Akut Hepatit Tanı Algoritması

Eklenme Tarihi: 11.05.2022 10:05:11