MONKEY POX (Maymun Çiçeği)

Dallas'a dönmeden önce Afrika'yı ziyaret eden bir gezginde Monkeypox enfeksiyonu gözlendi. Hemen aynı uçakla gelen kişiler ve temas edenler takibe alındı. Ama Cuma günü yerel sağlık yetkilileri tarafından onaylanmış veya şüphelenilen başka bir enfeksiyon olmadığı ve şuanda "alarm’’ durumu gerekmediği yönünde açıklama yapıldı.

Peki, Monkey Pox nedir?

Monkey pox, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşan bir virüstür ama şuanda pandemi nedeni ile uçaklarda, havaalanlarında maske zorunluluğu nedeni ile diğer yolculara bulaşmadığı düşünülmektedir.

Monkeypox, Orta ve Batı Afrika'nın yağmur ormanlarında görülen nadir bir hastalıktır. Monkeypox virüsü, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinin bir üyesidir.
Laboratuvar maymunlarında, Afrika ağaç sincaplarında, farelerde, sıçanlarda ve tavşanlarda viral enfeksiyon tanımlanmıştır. Monkey pox, enfekte bir hayvandan ısırık veya vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla insanlara bulaşabilir. Ateş , baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenf düğümlerinde şişme ve halsizliğe neden olur. Ateş başladıktan birkaç gün sonra yüzde döküntüler olur.

Hastalık çiçek hastalığı kadar bulaşıcı olmasa da insandan insana bulaşabilir. Lezyonlara temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşabilir. Monkeypox vakaların %10 kadarında ölümcül olabilir.

Eklenme Tarihi: 18.07.2021 15:36:24