Sigara ve Nargile İçen Bireylerde COVID-19’a Yakalanma Riski Yüksektir

Sigara içmek hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırır.

Yapılan araştırmalarda sigara içen kişilerde, invaziv akciğer hastalığı ve tüberkülozun görülme sıklığının 2-4 kat arttığı gözlemlenmiştir. İnfluenza riski bu kişilerde hem 2 kat daha yüksektir hem de semptomlar, içmeyenlere oranla daha şiddetli seyretmektedir.

Sigara içen kişilerde enfeksiyonlara yatkınlık, kişinin hem bağışıklık sistemindeki yapısal değişimlerden hem de vücudun bağışıklık cevabındaki değişimlerden dolayı gerçekleşmektedir.

  • Yapısal değişimler: Tütün ve türevleri maddeler, respiratuvar yollarda mukozal geçirgenliğin artmasına, mukosiliyer fonksiyon bozukluğuna, patojen geçirgenliğinde değişimlere, epitel katmanının bozulmasına, peribronşiyal inflamasyona ve fibrotik doku oluşumuna neden olur.
  • Bağışıklık cevabındaki değişimler: Sigara içmek, vücuttaki bağışıklık hücrelerinin savunmalarının azalmasına ve insanlar ve diğer hayvanlarda antikor üretiminin zayıflamasına neden olur.

Sigara içen kişilerde SARS-CoV-2 enfeksiyon riski artar.

Çin’de yapılan araştırmalarda, erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen SARS-CoV-2 ölüm oranlarının sigara içimiyle ilişkili olabileceği öne sürülen tahminler arasındadır. COVID-19 nedeniyle zatürre teşhisi konan hastalar arasında sigara içen kişilerde hastalığın vücuttaki yayılımının, içmeyenlere oranla 14 kat fazla olduğu görülmüştür.

Nargile içen kişiler risk altındadır.

Nargile hortumları enfeksiyöz mikroorganizmalar ile nasıl kontamine olur?

  • Ağızlıklar birçok kişi tarafından kullanıldığı takdirde mikroorganizmalar, bir kişiden diğerine kolaylıkla geçebilmektedir.
  • Nargile içen kişiler sıklıkla hortumların içerisine öksürür ve böylelikle tütünde biriken damlacıklar nemli bir ortam oluşturarak mikroorganizmaların üremesine neden olur.
  • Soğuk hava akımı için su çemberinde soğuk suyun kullanılması, virüs ve bakterilerin yaşamasını kolaylaştırır.

Nargile hortumları ile geçen enfeksiyöz hastalıklar

  • Nargile hortumları ve ağızlıkları, Avustralya’da tüberküloz salgınının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
  • Mısır’da Helicobacter pylori enfeksiyonları görülmüştür.
  • Hepatit C, Epstein-Barr, herpes simplex gibi virusların nargile hortumları aracılığıyla yayılabildiği gösterilmiştir.
  • Aspergillus sp. gibi fungal enfeksiyonların da bu şekilde yayılabileceği görülmüştür.

İran, Kuveyt, Pakistan, Katar ve Suudi Arabistan’da kafelerde ve restoranlarda Covid-19 yayılımının engellenmesi amacıyla nargile içilmesi yasaklanmıştır.

Öneriler

  • Çevrenizdekileri, nargile içerken COVID-19’a yakalanma riskinin yüksek olduğu konusunda uyarın ve bilgilendirin.
  • Nargile ağızlıkları her kullanımda değiştirilse bile kafelerde ve restoranlarda nargile içmekten kaçının. Evde dahi olsanız ağızlığı kimse ile paylaşmayın.
  • Sigara içen kişileri, COVID-19’a yakalanma risklerinin yüksek olduğu konusunda uyarın ve bilgilendirin.
  • Sigara içen kişileri sigarayı bırakmaları konusunda destekleyin.

Kaynak:

https://untobaccocontrol.org/kh/waterpipes/covid-19/

Eklenme Tarihi: 25.03.2020 10:46:05