COVID-19 Virüs Salgını, En Çok Salgınla Mücadele Eden Sağlık Çalışanlarını Etkilemektedir

Şimdiye kadar yapılan açıklamalara göre Çin’de 1716 sağlık çalışanının virüsle enfekte olduğu tespit edilmiştir.

Yeni virüs hakkında meslektaşlarını uyardıktan sonra Çin’li yetkililer tarafından sansürlenen Doktor Li Wenliang da dâhil olmak üzere toplam 7 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir.

11.02.2020 Salı günü, Wuhan'da hastaneye başvuran bir hastanın en az 10 sağlık çalışanı ile diğer 4 hastayı enfekte ettiği ve direktör Liu Zhiming’in de öldüğü bildirilmiştir. 

Bu raporla birlikte salgının sağlık sektöründe çalışan bireyler için ciddi bir tehdit olduğu ve daha ciddi önlemler alınması gerektiği vurgulanmıştır.  

Sağlık çalışanlarının daha fazla risk altında olmalarının birkaç nedeni vardır;

  • COVID-19 oldukça bulaşıcı olup sağlık personeli, diğer popülasyona göre daha fazla viral partiküle maruz kalmaktadır.
  • Stres ve uzun çalışma saati bağışıklık sistemlerini zayıflatmaktadır.
  • Yeni COVID-19 virüsü hakkındaki veri ve bilgi eksikliği ise ayrı bir etkendir.

Örneğin, gastrointestinal semptomlar başlangıçta potansiyel erken göstergeler olarak tanınmamıştır. Bir Wuhan hastasının 10 sağlık çalışanını enfekte etmesinin nedeni de budur. Karın ağrısı ve ishal ile gelen hasta, COVID-19 semptomları ile eşleştirilemediğinden karantinaya alınmadığı için çevresine bulaştırmıştır.

Yetkililer, geçen hafta, hastane personeline yönelik tehdidin sadece Çin ile sınırlı olmadığını İngiltere'deki 4 yeni vakanın sağlık çalışanı olduğunu açıklamıştır.

Dünya çapında sağlık yetkilileri, sağlık çalışanları için el yıkamak, yüzüne dokunmaktan kaçınmak ve hasta ile ilgilenirken cerrahi maske takmak gibi standart önleyici tedbirleri almalarının yanı sıra potansiyel olarak enfekte olmuş hastaları izole etmeleri, gözlük takarak gözlerini korumaları ve saçlarını toplayarak olası bulaş riskini önlemelerini önermektedir.

Ayrıca grip mevsimi içinde olduğumuz düşünüldüğünde tüm sağlık çalışanlarının kendilerini her zaman bu şartlarda koruması gerekmektedir.

Düzen Sağlık Grubu olarak çalışanlarımızın kendilerini tüm solunum yolu virüslerine karşı korumaları için yönlendirici bildiri yayınlanmıştır.

Eklenme Tarihi: 19.02.2020 16:02:01